Přeskočit na hlavní obsah

Kostnice ve Velké Losenici

Kostnice ve Velké Losenici


Kostnice připomínají kruté období nekonečných válek o rakouské dědictví, na Vysočině je najdeme ve Velké Losenici a v Nížkově na Žďársku.

Války o rakouské dědictví
Matka dvou císařů, Marie Terezie, byla arcivévodkyní rakouskou, královnou uherskou a českou. Ujala se vlády den po otcově smrti roku 1740. Ve stejném roce mladý, pruský král Fridrich II. napadl její nejbohatší provincii Slezsko, jehož velkou část nakonec připojil k Prusku.
Velká Losenice
Velká Losenice vznikla už ve středověku stejně jako mnoho jiných obcí ve stejné oblasti, byla to původně hornická osada, kde se těžilo stříbro a železná ruda.

Při příchodu do obce vás uvítá příjemný pohled na čapí hnízdo na komínu.
Z domu číslo popisné 24 vyšel den před štědrým večerem roku 1817 mladý rolník Matěj Havlíček. Šel do dnešní Havlíčkovy Borové, městečka vzdáleného asi hodinu chůze od Velké Losenice, aby si v něm koupil kus pozemku, na němž vystavěl svůj domek. V něm se roku 1821 narodil jeho druhorozený syn Karel Havlíček Borovský. Na návrší nad obcí Velká Losenice je kostel zasvěcený patronu poutníků, svatému Jakubovi staršímu. Na hřbitov ke kostelu a ke kostnici se vchází od východu bránou ve čtyřboké, nízké věži zvonice.


Kostnice ve Velké Losenici
Na hřbitově, západně za kostelem, stojí šestiboká kostnice, krytá stanovou mansardou.
Situování kostela a kostnice v těsné blízkosti za ním, vyvolá v člověku pocit hledání smyslu života. Kostnice byla postavena v sedmdesátých letech osmnáctého století knížetem Karlem Maxmiliánem z Dietrichštejna.
Na dveřích kostnice je text od Václava Němce zpracovaný podle farní kroniky. „Je zaznamenáno, že do Velké Losenice, bylo přivezeno 5. června 1746 na polních vozidlech z Polné na tři sta raněných vojáků, patřících ke zdecimovanému pluku Kajetána Kolowrata. Pluk prohrál bitvu u Střegova ve Slezsku. Jak to tehdy bývalo zvykem, s nemocnými žoldnéři přišly i jejich ženy a děti. Nedostatek hygieny a ošetření, ale i hlad způsobily, že značná část vojáků a těch, kteří je provázeli, zde zemřelo a bylo pochováno. Tak jako v Nížkově byli pochováni s domácím obyvatelstvem, které tehdy hromadně hynulo na choleru a tyfus. Tyto události připomínají Boží muka na vsi z roku 1746. Masy pochovaných příslušníků různých národů, byly po deseti-patnácti znovu vykopány a srovnány do pilířů v nově zřízené kostnici.“


Čas se zastavil
Když se podíváte dveřmi do kostnice, máte pocit, že čas se zastavil. Kosti jsou složeny ve dvou sloupech a mezi nimi je oltář. Uspořádání lidských kostí nám má připomenout, že smrt nedělá mezi lidmi rozdílu. Na oltáři je kříž, symbol vykoupení a vzkříšení. Podle barokní zbožnosti strach z onoho světa pomáhala překonat naděje v posmrtný život a vědomí, že před trůnem Božím jsou si všichni rovni.


Zdroj: Text Václav Němec zpracovaný podle farní kroniky Velké Losenice.
Jaroslava Stránská: Havlíčkova Borová ve svědectví starých pergamenů
Autor: Edita Machová


http://www.regionvysocina.cz/zpravodajstvi/kostnice-ve-velke-losenici/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Neznámé památky rodiště Karla Havlíčka Borovského

Neznámé památky rodiště Karla Havlíčka Borovského Rudná Borová, Borová a dnes Havlíčkova Borová, pojmenování obce, která dala Evropě jednoho z dodnes nedoceněných velkých Evropanů, Čechům pak nedostižný novinářský vzor. Rodný dům Karla Havlíčka v první polovině dvacátého století Ať jedete, či jdete odkudkoliv směrem na Havlíčkovu Borovou, z dálky vás vítá silueta kostelíčka svatého Víta na kopci nad městečkem. Karel Havlíček Borovský jej učinil v Tyrolských elegiích nesmrtelným . Kostelík vznikl na místě románské kaple a je pravděpodobně datován do přelomu 15. a 16. století. Částečně je obklopen čtyři sta let starou zdí z doby třicetileté války. Půvab místa přilákal i filmaře, a to hned dvakrát. V roce 1965 a 1966 zde natáčel Karel Kachyňa později nadlouho trezorový film Noc nevěsty v hlavní roli s Janou Brejchovou. S neopakovatelnou atmosférou zimy, dobových saní tažených koňským spřežením a interiéru starého kostela, zde vznikla v roce 1988 videokazeta Karla Gott

Santiniho chrám ve Zvoli

Santiniho chrám ve Zvoli Obec Zvole se pyšní stavbou, která je výsledkem spolupráce opata Václava Vejmluvy a geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla, potomka italských kameníků. V rodinné tradici nepokračoval, vzhledem ke zdravotním problémům a vyučil se malířem. Nakonec se stal architektem. S opatem Václavem Vejmluvou ho pojil zájem o kabalu a symboliku, což se projevilo v jejich společných projektech. Chrám ve Zvoli, kdysi patřící cisterciáckému klášteru ve Žďáře nad Sázavou, je zasvěcený patronu země, svatému Václavovi. Obraz kostela se odráží v přilehlém rybníčku, jakoby existoval dvakrát. Ve vodě se zrcadlí nebe i chrám a člověk snadno podlehne dojmu, že i v onom dvojím obraze kostela je ukryta jakási symbolika, co je na zemi, je i na nebi. Za kostelem je hřbitov s márnicí, která je rovněž dílem Santiniho. Vstoupíte-li do chrámu, obejme vás svými stěnami. Na hlavním oltáři před vámi je obraz Radslav, kníže Zlický před svatým Václavem . Podle pověsti,

Poutě na Zelenou Horu a svatý Jan Nepomucký

Poutě na Zelenou Horu a svatý Jan Nepomucký Několik staletí směřují kroky poutníků na Zelenou Horu u Žďáru nad Sázavou, poutní kostel zasvěcený svatému Janu z Nepomuku, zařazený roku 1994 na Seznam UNESCO. V knize Jaroslavy Stránské Havlíčkova Borová ve svědectví starých pergamenů jsou zmíněny poutě na Zelenou Horu. Píše se tam o sněhové kalamitě v květnu roku 1885 . „V noci z 15. na 16. května napadlo tolik sněhu, že procesí nemohlo jít ani ke kapli sv. Jana Nepomuckého pod Borovou u pivovaru, kam každoročně chodívalo. Byla veliká vichřice a mráz, sníh zůstal ležet až do druhého dne, úvozy byly plné sněhu. V celém okolí napadlo tolik sněhu, že ve školní zahradě i jinde byly závěje dva metry vysoké. Sníh na mnohých místech zůstal ležet i celý týden. U Stržanova zahynuli té noci v závěji dva lidé . Toho roku jeli poutníci na Zelenou Horu na saních.“ Poutní kostel na Zelené Hoře se skutečně nachází asi hodinu pěšky, nebo dvacet minut autem od Havlíčkovy Borové. Cestou z Ha