Přeskočit na hlavní obsah

Santiniho chrám v Obyčtově

Santiniho chrám v Obyčtově



Asi 8 kilometrů jižně od Zelené Hory ve Žďáře nad Sázavou se nachází Obyčtov, starobylé mariánské poutní místo. Chrám ve tvaru želvy je zasvěcen tajemství Zvěstování Panně Marii.

Na ostrohu před vámi ční věž kostela se zaoblenou barokní bání, která ladí s příjemnou, vlnící se krajinou v okolí. První kostel zasvěcený Panně Marii postavil tehdejší pán Obyčtova Mikuláš Snilove 13. století. Zúčastnil se se svými dvěma dospělými syny páté křížové výpravy do Svaté země v letech 1217-1221, která byla neúspěšná. Oba synové před jeho očima zahynuli.

Sám byl zraněn, ale vyléčil se a vrátil se domů. Jeho žena mu vyprávěla, že se jí oba synové zjevili v den své smrti, ozářeni neobyčejným světlem, když klečela a modlila se před mariánským obrazem. Na památku svých synů postavili ke cti Panny Marie kostel, jehož duchovní správy se ujali kněží maltézského řádu Johanitů. Podle legendy od těch dob ani jeden muž z Obyčtova za žádné války nezahynul.

Původní kostel byl roku 1672 opraven a stal se poutním, mariánským kostelem. Opat cisterciáckého kláštera ve Žďáře, Václav Vejmluva, pochopil význam místa a nechal postavit nový kostel na místě starého, který by odpovídal postavení mariánské poutní svatyně. Tento architektonický skvost pomalu upadá v zapomnění.

Kostel je zasvěcen svátku Zvěstování Panně Marii, který byl ve středověku používán jako počátek kalendářního roku a slavil se 25. března, tedy přesně devět měsíců před Narozením Páně dne 25. prosince. Byl postaven nejpozději v letech 1730-1734, snad stavitelem Františkem Wittinhoferem. Svatyně je ve tvaru želvy, obdélná loď se zkosenými rohy představuje želví tělo. Nárožní, čtvercové kaple nohy, mělký presbytář se seříznutými východními rohy krk, polygonální sakristie hlavu a západní kaple s předsíní ocas želvy. Na všech kaplích dnes chybí původní věžičky. Želva kdysi představovala stálost ve víře, latinský název aestudo znamená nejen želvu, ale i záštitu, v tomto případě mariánské sochy.

Blížíte-li se k chrámu po silnici od potoka, připomíná želvu vyhřívající se na skalisku, schovanou za staletými stromy, které chrání posvátnost místa. Je to pět památných lip velkolistých, vysokých 35 metrů, s obvodem kmenů od 290 do 520 centimetrů. Jejich stáří je odhadováno na 250-300 let. Chrám jakoby strážil poutní cestu k severu, k Zelené Hoře. A tak jako je svatyně zasvěcena tajemství Zvěstování Panně Marii, tak na sever od ní je Zelená Hora zasvěcena svatému Janu z Nepomuku, strážci zpovědního tajemství.

Cesta mezi nimi je cestou poutní, naší cestou životem, mezi zrozením a smrtí, mezi nebem a zemí. Stojíte-li uprostřed chrámu, osamoceni, díváte-li se na hru světel a stínů, jako byste se choulili znova uvnitř matky, chráněni a obklopeni její absolutní láskou. Stejně tak se jednou vrátíme do lůna matky země. Zasvěcení chrámu tajemství Zvěstování Panně Marii, kdy archanděl Gabriel oznámil Marii, že bude mít syna Božího, je zasvěcení tajemství života jako takového. Obvodové zdi a zastřešení kostela je jako krunýř želvy, který chrání život svou mateřskou láskou a znamená nezranitelnost daného místa. Podstata života a krása přírody dává místu netušený význam, stačí nespěchat, postát, mlčet a dívat se a stejně jako chrám splynout s krajinou.
 

Zdroj: Farní kronika
Autor: Edita Machová
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Neznámé památky rodiště Karla Havlíčka Borovského

Neznámé památky rodiště Karla Havlíčka Borovského Rudná Borová, Borová a dnes Havlíčkova Borová, pojmenování obce, která dala Evropě jednoho z dodnes nedoceněných velkých Evropanů, Čechům pak nedostižný novinářský vzor. Rodný dům Karla Havlíčka v první polovině dvacátého století Ať jedete, či jdete odkudkoliv směrem na Havlíčkovu Borovou, z dálky vás vítá silueta kostelíčka svatého Víta na kopci nad městečkem. Karel Havlíček Borovský jej učinil v Tyrolských elegiích nesmrtelným . Kostelík vznikl na místě románské kaple a je pravděpodobně datován do přelomu 15. a 16. století. Částečně je obklopen čtyři sta let starou zdí z doby třicetileté války. Půvab místa přilákal i filmaře, a to hned dvakrát. V roce 1965 a 1966 zde natáčel Karel Kachyňa později nadlouho trezorový film Noc nevěsty v hlavní roli s Janou Brejchovou. S neopakovatelnou atmosférou zimy, dobových saní tažených koňským spřežením a interiéru starého kostela, zde vznikla v roce 1988 videokazeta Karla Gott

Santiniho chrám ve Zvoli

Santiniho chrám ve Zvoli Obec Zvole se pyšní stavbou, která je výsledkem spolupráce opata Václava Vejmluvy a geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla, potomka italských kameníků. V rodinné tradici nepokračoval, vzhledem ke zdravotním problémům a vyučil se malířem. Nakonec se stal architektem. S opatem Václavem Vejmluvou ho pojil zájem o kabalu a symboliku, což se projevilo v jejich společných projektech. Chrám ve Zvoli, kdysi patřící cisterciáckému klášteru ve Žďáře nad Sázavou, je zasvěcený patronu země, svatému Václavovi. Obraz kostela se odráží v přilehlém rybníčku, jakoby existoval dvakrát. Ve vodě se zrcadlí nebe i chrám a člověk snadno podlehne dojmu, že i v onom dvojím obraze kostela je ukryta jakási symbolika, co je na zemi, je i na nebi. Za kostelem je hřbitov s márnicí, která je rovněž dílem Santiniho. Vstoupíte-li do chrámu, obejme vás svými stěnami. Na hlavním oltáři před vámi je obraz Radslav, kníže Zlický před svatým Václavem . Podle pověsti,

Poutě na Zelenou Horu a svatý Jan Nepomucký

Poutě na Zelenou Horu a svatý Jan Nepomucký Několik staletí směřují kroky poutníků na Zelenou Horu u Žďáru nad Sázavou, poutní kostel zasvěcený svatému Janu z Nepomuku, zařazený roku 1994 na Seznam UNESCO. V knize Jaroslavy Stránské Havlíčkova Borová ve svědectví starých pergamenů jsou zmíněny poutě na Zelenou Horu. Píše se tam o sněhové kalamitě v květnu roku 1885 . „V noci z 15. na 16. května napadlo tolik sněhu, že procesí nemohlo jít ani ke kapli sv. Jana Nepomuckého pod Borovou u pivovaru, kam každoročně chodívalo. Byla veliká vichřice a mráz, sníh zůstal ležet až do druhého dne, úvozy byly plné sněhu. V celém okolí napadlo tolik sněhu, že ve školní zahradě i jinde byly závěje dva metry vysoké. Sníh na mnohých místech zůstal ležet i celý týden. U Stržanova zahynuli té noci v závěji dva lidé . Toho roku jeli poutníci na Zelenou Horu na saních.“ Poutní kostel na Zelené Hoře se skutečně nachází asi hodinu pěšky, nebo dvacet minut autem od Havlíčkovy Borové. Cestou z Ha