Přeskočit na hlavní obsah

Žižkova mohyla v Schenfeldu



Žižkova mohyla v Schenfeldu

Při výletu krásnou Vysočinou, milovníci české historie nemohou vynechat Žižkovu mohylu u obce Žižkovo Pole, nedaleko Havlíčkovy Borové.
Slovy klasika, spisovatele Ivanova, člověk umírá dvakrát. Jednou fyzicky a podruhé, když se na něj zapomene. Jméno Jana Žižky, husitského vojevůdce, vyvolávalo po staletí v lidech různé pocity, od obdivu až po zatracení. Od kostelíčka svatého Víta v Borové je krásný výhled po kraji. Asi 6,5 kilometru na jihozápad se nachází Žižkova mohyla, symbolický hrob neporazitelného bojovníka. Má velmi zajímavou historii a nepochybně stojí za návštěvu.
Stejným směrem se od kostelíčka kdysi díval, při jedné ze svých návštěv Havlíčkovy Borové, i Tomáš Garigue Masaryk. Prý si povzdechl téměř s humorem: "Tak vždy spekuluju a čekám, že Žižka vstane."
V podstatě nikdo neví, kde přesně Jan Žižka zemřel. Při obléhání Přibyslavi byl už slepý na obě oči. Přijel dobýt hrad v čele vojska o síle 3500 mužů. A náhle skonal. Sirotčí vojsko po vyplenění Přibyslavi, pohřbilo Jana Žižku v chrámu svatého Ducha v Hradci Králové. Jeho ostatky byly později přeneseny do Čáslavi.

Kameny se jmény dárců, kteří se na výstavbě podíleli
S jeho úmrtím u obce Schenfeld, přejmenované roku 1921 na Žižkovo Pole, je spojeno mnoho legend, které daly vzniknout pomístním názvům. Cestou k mohyle se nachází v poli kříž, místo údajného skonu Jana Žižky. Tak zvané údolí Plaček směrem k Přibyslavi připomíná místo, kde husitské ženy plakaly, když se pořádala tryzna za smrt vojevůdce. Dále je zde místo Na Hátkách, kde se husitští bojovníci hádali, kdo měl Žižku nejraději.
Podle pověsti se každému, kdo se pokusil místo zorat, přihodilo neštěstí, tedy po několik staletí onen kus pole zůstával nezorán.
V roce 1862 byla poprvé uctěna památka Karla Havlíčka Borovského v Borové a na jeho rodném domě byla odhalena pamětní deska. Dr. Julius Grégr, redaktor Národních listů, vybídl účastníky k navštívení místa, kde Žižka údajně zemřel. Z kamenů, které si s sebou vzali, tam vytvořili první
mohylu.

Zároveň Dr. Julius Grégr zakoupil ono místo lidově nazývané Žižkův plácek a později je daroval pražskému Sokolu. Z podnětu přibyslavského rodáka, nakladatele Jana Otty, byla postavena z národní sbírky o několik let později ke 450. výročí skonu Jana Žižky, roku 1874, mohyla, která sestává z kamenných kvádrů, na nichž jsou uvedena jména dárců z domova i z ciziny. Tyto kvádry tvoří čtyřboký hranol a na jeho vrcholu je kamenný válec s názvy míst vítězných Žižkových bitev, na něm pak kamenný kužel a husitský kalich, to vše o výšce téměř patnácti metrů.
V roce 1636 se slavný český grafik Václav Hollar s osobním lékařem anglických králů Williamem Harveyem zastavili v děkanském chrámu svatého Petra a Pavla v Čáslavi u náhrobku Jana Žižky. O dva roky později byly jakési údajné Žižkovy ostatky z kostela spáleny na čáslavském náměstí. V roce 1910 objevili zedníci při rekonstrukci kaple v kostele zazděný výklenek z 15. století s ostatky. Po mnoha sporech, roku 1980, významný antropolog Emanuel Vlček potvrdil, že kalva, část lebky nalezená ve výklenku, patřila skutečně Janu Žižkovi. Vše je pietně uchováno na radnici v Čáslavi.

Zdroje:
Jiří Bílek: Čtyři Janové a bratr Prokop
Jaroslava Stránská: Havlíčkova Borová ve svědectví starých pergamenů
Jaroslav David a Pavel Rous: Neviditelní svědkové minulosti
Autor: Edita Machová




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Neznámé památky rodiště Karla Havlíčka Borovského

Neznámé památky rodiště Karla Havlíčka Borovského Rudná Borová, Borová a dnes Havlíčkova Borová, pojmenování obce, která dala Evropě jednoho z dodnes nedoceněných velkých Evropanů, Čechům pak nedostižný novinářský vzor. Rodný dům Karla Havlíčka v první polovině dvacátého století Ať jedete, či jdete odkudkoliv směrem na Havlíčkovu Borovou, z dálky vás vítá silueta kostelíčka svatého Víta na kopci nad městečkem. Karel Havlíček Borovský jej učinil v Tyrolských elegiích nesmrtelným . Kostelík vznikl na místě románské kaple a je pravděpodobně datován do přelomu 15. a 16. století. Částečně je obklopen čtyři sta let starou zdí z doby třicetileté války. Půvab místa přilákal i filmaře, a to hned dvakrát. V roce 1965 a 1966 zde natáčel Karel Kachyňa později nadlouho trezorový film Noc nevěsty v hlavní roli s Janou Brejchovou. S neopakovatelnou atmosférou zimy, dobových saní tažených koňským spřežením a interiéru starého kostela, zde vznikla v roce 1988 videokazeta Karla Gott

Santiniho chrám ve Zvoli

Santiniho chrám ve Zvoli Obec Zvole se pyšní stavbou, která je výsledkem spolupráce opata Václava Vejmluvy a geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla, potomka italských kameníků. V rodinné tradici nepokračoval, vzhledem ke zdravotním problémům a vyučil se malířem. Nakonec se stal architektem. S opatem Václavem Vejmluvou ho pojil zájem o kabalu a symboliku, což se projevilo v jejich společných projektech. Chrám ve Zvoli, kdysi patřící cisterciáckému klášteru ve Žďáře nad Sázavou, je zasvěcený patronu země, svatému Václavovi. Obraz kostela se odráží v přilehlém rybníčku, jakoby existoval dvakrát. Ve vodě se zrcadlí nebe i chrám a člověk snadno podlehne dojmu, že i v onom dvojím obraze kostela je ukryta jakási symbolika, co je na zemi, je i na nebi. Za kostelem je hřbitov s márnicí, která je rovněž dílem Santiniho. Vstoupíte-li do chrámu, obejme vás svými stěnami. Na hlavním oltáři před vámi je obraz Radslav, kníže Zlický před svatým Václavem . Podle pověsti,

Poutě na Zelenou Horu a svatý Jan Nepomucký

Poutě na Zelenou Horu a svatý Jan Nepomucký Několik staletí směřují kroky poutníků na Zelenou Horu u Žďáru nad Sázavou, poutní kostel zasvěcený svatému Janu z Nepomuku, zařazený roku 1994 na Seznam UNESCO. V knize Jaroslavy Stránské Havlíčkova Borová ve svědectví starých pergamenů jsou zmíněny poutě na Zelenou Horu. Píše se tam o sněhové kalamitě v květnu roku 1885 . „V noci z 15. na 16. května napadlo tolik sněhu, že procesí nemohlo jít ani ke kapli sv. Jana Nepomuckého pod Borovou u pivovaru, kam každoročně chodívalo. Byla veliká vichřice a mráz, sníh zůstal ležet až do druhého dne, úvozy byly plné sněhu. V celém okolí napadlo tolik sněhu, že ve školní zahradě i jinde byly závěje dva metry vysoké. Sníh na mnohých místech zůstal ležet i celý týden. U Stržanova zahynuli té noci v závěji dva lidé . Toho roku jeli poutníci na Zelenou Horu na saních.“ Poutní kostel na Zelené Hoře se skutečně nachází asi hodinu pěšky, nebo dvacet minut autem od Havlíčkovy Borové. Cestou z Ha